När det finns två eller flera ägare till ett bolag är det viktigt att reglera hur verksamheten ska bedrivas, t ex genom ett aktieägaravtal. Det är alltid bäst att bestämma detta redan från start. Om man väntar med att träffa ett aktieägaravtal kan det efter ett par år visa sig betydligt svårare att komma överens, beroende på hur verksamheten har utvecklats. I sämsta fall kan det redan ha uppstått en konflikt mellan aktieägarna.
För att utveckla verksamheten kan det vara nödvändigt att ta in nya ägare i bolaget, som tillför bolaget erfarenhet och kompetens. Detta kan ske genom en riktad emission, vilken även tillför bolaget kapital. Bolaget kan också ta in kapital genom en företrädesemission, där befintliga aktieägare får möjlighet att köpa ytterligare aktier i bolaget.
Om bolaget behöver mer kapital än vad de befintliga aktieägarna är beredda att bidra med, kan man t ex genom annonsering försöka ta in kapital från externa investerare. Detta förutsätter dock att bolaget omvandlas från ett privat aktiebolag till ett publikt aktiebolag, vilket bl a ställer krav på styrelsens sammansättning, revisor och att man måste ha ett aktiekapital på minst 500 000 kr. I ett publikt bolag måste det också finnas en arbetsordning för styrelsen och en VD‑instruktion.
Bolaget kan förvärva ett annat bolag genom en så kallad apportemission, där bolaget betalar för förvärvet med aktier i det egna bolaget. Det köpande bolaget kan på så sätt växa genom förvärv, utan att ha tillgång till extern finansiering.
Genom ett optionsprogram kan nyckelpersoner knytas fastare till bolaget. Att lansera ett optionsprogram tidigt i bolagets verksamhet, när värdet på bolaget är lågt, kan på sikt ge ett mycket fördelaktigt resultat för medarbetarna. Teckningsoptioner innebär också en lägre initial investering och mindre risk än om man istället köper aktier i bolaget. Teckningsoptioner kan kopplas till att man fortsatt är anställd i bolaget. För nystartade bolag kan det också vara intressant med så kallade kvalificerade personaloptioner.
I den löpande verksamheten uppkommer ofta frågor om bolagsrätt, det kan gälla frågor beträffande bolagsstämmor, styrelse och VD. Andra frågor kan röra etablering av dotterbolag och likvidation av bolag.
För bolag som är marknadsnoterade uppstår det många frågor om informationsgivning, bolagsstyrning och god sed på aktiemarknaden. Är bolaget noterat på en reglerad marknad i Sverige, d v s Nasdaq Stockholm eller NGM Equity, gäller även ”Svensk kod för bolagsstyrning” som du hittar här.
Vi ger råd och stöd i alla bolagsrättsliga frågor och under alla faser i bolagets verksamhet.